Eiffeltoren Parijs

Eiffeltoren in Parijs


Bekendste bezienswaardigheid van Parijs

De Eiffeltoren is een iconische bezienswaardigheid in Parijs, Frankrijk. Het is een ijzeren constructie die werd ontworpen door Gustave Eiffel en voltooid in 1889. De toren werd oorspronkelijk gebouwd als de ingangspoort tot de Wereldtentoonstelling van 1889 en werd aanvankelijk bekritiseerd door veel Parijzenaars.

De Eiffeltoren is gelegen aan de linkeroever van de rivier de Seine, in het hart van Parijs. Het is ongeveer 330 meter hoog, inclusief de antennes, en was bij de voltooiing het hoogste bouwwerk ter wereld. Het was oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijke structuur, maar vanwege zijn populariteit en het potentieel ervan als communicatietoren werd besloten om het te behouden.

Tegenwoordig trekt de Eiffeltoren miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Je kunt naar de top van de toren gaan via trappen of liften en genieten van een adembenemend uitzicht over de stad Parijs. De Eiffeltoren heeft drie verdiepingen met restaurants, souvenirwinkels en tentoonstellingsruimtes.

Als je Parijs bezoekt, is de Eiffeltoren zeker een must-see attractie. Het is een symbool van de stad geworden en biedt een onvergetelijke ervaring voor toeristen. Het is ook 's avonds prachtig verlicht, wat zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. Vergeet niet om je bezoek van tevoren te plannen, want het kan erg druk zijn, vooral tijdens het toeristische seizoen.

Geschiedenis Eiffeltoren

De geschiedenis van de Eiffeltoren begint in de late 19e eeuw, toen de Franse regering een nationale expositie wilde organiseren om de 100e verjaardag van de Franse Revolutie te vieren. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een monumentale structuur die als ingangspoort voor de tentoonstelling zou dienen.

De Franse ingenieur Gustave Eiffel, die destijds bekend stond om zijn expertise op het gebied van metalen constructies, diende een ontwerp in dat uiteindelijk werd gekozen uit meer dan 100 inzendingen. Samen met de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier en de architect Stephen Sauvestre ontwierp Eiffel een indrukwekkende toren van ijzeren liggers en bouten.

De bouw van de Eiffeltoren begon in 1887 en duurde ongeveer twee jaar, twee maanden en vijf dagen om te voltooien. Het was een technisch hoogstandje voor die tijd, waarbij meer dan 18.000 individuele ijzeren onderdelen werden gebruikt. Het constructieproces verliep relatief soepel, met gebruikmaking van geavanceerde technieken en veiligheidsmaatregelen.

De toren werd ingehuldigd op 31 maart 1889 en werd meteen een grote attractie. In het begin waren er echter gemengde reacties op de Eiffeltoren. Sommige critici beschouwden het als een esthetisch misbaksel dat niet paste bij de klassieke architectuur van Parijs. Er werd zelfs een petitie opgesteld om de toren te laten afbreken, maar die poging faalde.

Gedurende de jaren groeide de populariteit van de Eiffeltoren gestaag. Het werd een symbool van technologische vooruitgang en een belangrijke toeristische attractie. In de loop der jaren heeft de toren verschillende renovaties en aanpassingen ondergaan, waaronder de toevoeging van antennes voor radio- en televisie-uitzendingen.

Tegenwoordig is de Eiffeltoren een van de bekendste en meest bezochte monumenten ter wereld. Het trekt jaarlijks miljoenen toeristen aan die genieten van het prachtige uitzicht vanaf de top en de charme van deze historische structuur ervaren. De Eiffeltoren blijft een indrukwekkend voorbeeld van technisch vernuft en een iconisch symbool van Parijs.

Locatie Eiffeltoren

De Eiffeltoren bevindt zich in het hart van Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. Het staat aan de linkeroever van de rivier de Seine, in het 7e arrondissement van de stad. De precieze adresgegevens van de Eiffeltoren zijn Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Parijs, Frankrijk. Het is gelegen in een groot park genaamd Champ de Mars, dat een populaire ontmoetingsplaats is voor zowel toeristen als lokale bewoners. De centrale ligging van de Eiffeltoren maakt het gemakkelijk bereikbaar per metro, bus, taxi of te voet vanuit verschillende delen van de stad.