Geld en betalen

Geld en betalen


Betaalmogelijkheden en valuta in Frankrijk

Tijdens je stedentrip in Parijs is het handig om bekend te zijn met het geld en de betaalmogelijkheden in de stad. De officiële valuta in Frankrijk is de euro (€). Het is raadzaam om wat euro's bij je te hebben voor kleine uitgaven en noodsituaties.

De meeste winkels, hotels en restaurants in Parijs accepteren internationale creditcards zoals Visa, Mastercard en American Express. Zorg ervoor dat je je pincode kent, omdat in Frankrijk vaak pinbetalingen worden gebruikt in plaats van handtekeningen. Controleer ook bij je bank of je betaalpas geschikt is voor gebruik in het buitenland.

Geldautomaten (DAB in het Frans) zijn wijdverspreid in Parijs en je kunt euro's opnemen met je pinpas of creditcard. Controleer echter de kosten en wisselkoersen die door je bank worden gehanteerd voor internationale transacties.

Het is raadzaam om de wisselkoersen van je eigen valuta naar euro's te controleren voordat je naar Parijs reist. Geld wisselen kan bij banken, wisselkantoren en sommige hotels, maar let op eventuele commissies en ongunstige wisselkoersen.

Zorg ervoor dat je altijd wat contant geld bij je hebt voor kleine uitgaven, zoals fooien, markten of kleine winkels waar mogelijk geen kaartbetalingen worden geaccepteerd.

Contactloze betalingen met een betaalkaart of een mobiele betaal-app zijn gebruikelijk in Parijs. Zorg ervoor dat je betaalpas of mobiele app geschikt is voor contactloos betalen.

Het is altijd verstandig om vooraf contact op te nemen met je bank of creditcardmaatschappij om te informeren over eventuele kosten, beperkingen of speciale aanbiedingen met betrekking tot betalingen in het buitenland.

Fooi geven in Parijs

In Parijs is het gebruikelijk om een fooi te geven als waardering voor goede service. In restaurants is het normaal om een fooi van ongeveer 5-10% van het totale bedrag op de rekening achter te laten. Dit bedrag kan naar eigen inzicht worden aangepast, afhankelijk van de kwaliteit van de service. Het is gebruikelijk om de fooi contant te geven aan de ober of bij het bedrag op de tafel te leggen voordat je weggaat.

Cafés en bars: Het is gebruikelijk om een klein bedrag aan fooi te geven als je tevreden bent met de service. Dit kan variëren van een paar eurocenten tot een euro, afhankelijk van de grootte van de bestelling.

Het is gebruikelijk om het taxitarief naar boven af te ronden of een extra bedrag als fooi te geven. Bijvoorbeeld, als het ritbedrag €8,50 is, kun je het afronden naar €9 of €10.

Het is gebruikelijk om het hotelpersoneel een fooi te geven als blijk van waardering voor de geboden service. Dit kan variëren van een paar euro's voor kamermeisjes tot een iets hoger bedrag voor de portiers of bellboys die je helpen met je bagage.

Het is belangrijk om te onthouden dat fooien altijd vrijwillig zijn en afhankelijk zijn van de kwaliteit van de service die je hebt ontvangen. Controleer ook altijd of er al een servicekosten of service compris is inbegrepen in de rekening, aangezien dit soms het geval kan zijn. Houd er rekening mee dat de hierboven verstrekte informatie gebaseerd is op de gebruikelijke praktijken in Parijs, maar individuele voorkeuren kunnen variëren.