Montmartre

Montmartre in Parijs


Prachtige wijk in Parijs

Montmartre is een prachtige wijk in Parijs, gelegen op een heuvel in het 18e arrondissement. Het staat bekend om zijn rijke artistieke geschiedenis en bohemien sfeer. Montmartre heeft vele inspirerende plekken om te verkennen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Montmartre is de basiliek van Sacré-Cœur, gelegen op de top van de heuvel. Het is een prachtig voorbeeld van Byzantijnse en Romano-Byzantijnse architectuur en biedt een adembenemend uitzicht over de stad.

Montmartre was in het verleden een toevluchtsoord voor kunstenaars en schrijvers, waaronder Picasso, Van Gogh, Renoir en Toulouse-Lautrec. Het was een bloeiende artistieke gemeenschap die bijdroeg aan de bohemien sfeer van de wijk. Tegenwoordig kunt u nog steeds de artistieke erfenis ervaren door een bezoek te brengen aan de vele kunstgalerijen, ateliers en straatkunstenaars op de Place du Tertre. Daarnaast is de wijk ook bekend om zijn levendige uitgaansleven, met talloze restaurants, cafés en cabarets. Het beroemde cabaret Moulin Rouge, dat bekendstaat om zijn extravagante shows, bevindt zich ook in Montmartre. Verder kunt u genieten van de schilderachtige geplaveide straatjes, charmante pleintjes en prachtige historische gebouwen die de wijk karakter geven. Montmartre heeft een unieke sfeer die bezoekers betovert en inspireert.

Om Montmartre te bereiken, kunt u gebruikmaken van het openbaar vervoer, zoals metrolijnen 2 en 12, evenals verschillende buslijnen die de wijk bedienen. Kortom, Montmartre is een boeiende wijk in Parijs waar kunst, geschiedenis en romantiek samenkomen. Een bezoek aan Montmartre is een must voor iedereen die de authentieke charme van Parijs wil ervaren.

Geschiedenis Montmartre

De geschiedenis van Montmartre gaat terug tot de Romeinse tijd, toen het een klein dorp was buiten de stadsmuren van Parijs. De naam "Montmartre" komt van het Latijnse woord "Mons Martis", wat "Marsheuvel" betekent, omdat het werd geassocieerd met de Gallische god Mars. In de middeleeuwen werd Montmartre een belangrijk religieus centrum. Op de heuvel werd de Basilique du Sacré-Cœur gebouwd als eerbetoon aan het martelaarschap van Saint Denis, de beschermheilige van Parijs. Het klooster dat bij de basiliek hoorde, speelde een belangrijke rol in het spirituele leven van de stad.

Tijdens de 19e en vroege 20e eeuw groeide Montmartre uit tot een bruisend artistiek centrum. Kunstenaars, schrijvers en bohemiens vestigden zich in de wijk vanwege de betaalbare huurprijzen en de inspirerende sfeer. Beroemde kunstenaars zoals Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Amedeo Modigliani werkten en woonden in Montmartre. Het werd een broedplaats voor creativiteit en experimentele kunst. Daarnaast stond Montmartre ook bekend om zijn levendige uitgaansleven. De wijk had talloze cabarets en nachtclubs, waaronder de beroemde Moulin Rouge, die een belangrijke rol speelden in de Parijse cultuur. Gedurende de geschiedenis heeft Montmartre enkele politieke en sociale veranderingen doorgemaakt. Het was getuige van de opkomst van de Commune van Parijs in 1871 en speelde een rol in de revolutionaire bewegingen van die tijd. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was Montmartre een toevluchtsoord voor verzetsstrijders en onderduikers.

Vandaag de dag behoudt Montmartre nog steeds zijn unieke charme en artistieke karakter. Het is een geliefde wijk onder toeristen en locals vanwege zijn historische betekenis, de prachtige uitzichten vanaf de heuvel en de levendige kunstscene. Montmartre blijft een inspirerende en levendige wijk waar kunst, geschiedenis en cultuur samenkomen.

Locatie Montmartre

Montmartre is gelegen in het noorden van Parijs, in het 18e arrondissement. Het beslaat de heuvel van Montmartre, die zich ongeveer 130 meter boven zeeniveau bevindt. De wijk strekt zich uit rond de beroemde basiliek Sacré-Cœur, die zich op de top van de heuvel bevindt. De officiële adresgegevens van de basiliek Sacré-Cœur zijn:

Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre
35 Rue du Chevalier de la Barre
75018 Parijs
Frankrijk

Om Montmartre te bereiken, zijn er verschillende opties:

De wijk Montmartre zelf is vrij compact en omvat verschillende straten, pleinen en steegjes die een sfeervol en pittoresk karakter hebben. Naast de Sacré-Cœur vind je er ook andere bezienswaardigheden zoals de Place du Tertre, waar kunstenaars hun werken tentoonstellen, en de Moulin de la Galette, een historische molen. Montmartre is een populaire bestemming voor toeristen vanwege zijn artistieke geschiedenis, charmante straten en adembenemende uitzichten. Het is een levendige en unieke wijk in Parijs die de moeite waard is om te verkennen.